OnaRotterdam 20250114





De wandelaar, die van het stadsarchief aan de Hofdijk of van het Pompenburg de kortste weg kiest naar de Meent, loopt in veel gevallen via het Sint Jacobspark op het dak van de Willemsspoortunnel. Iets verder doorlopend, passeert hij de Sint Jacobsbrug over het Stokviswater, dat iets verder naar het oosten nog gewoon Rotte heet. Precies op dat punt kwam dit polderwater met een bocht de stad binnen en werd Binnenrotte. Op de reconstructiekaart van C. Hoek en D. Wijnand van 1990 ( link ) is goed te zien hoe langs dat Binnenrottetracé de erven van de eerste Rotterdammers waren gelegen.

Eind december maakte ik vanaf het Sint Jacobspark een foto waarop zowel die brug als de nabijgelegen Lombardkade te zien zijn. De Lombardstraat, samen met Oppert en Hoogstraat de oudste straten van onze stad, is na de ramp van mei 1940 geheel uit het stratenplan verdwenen. In het oud-notarieel archief scoort de Lombardstraat 149 treffers ; de Oppert 562. Hierbij twee vroege aktes waarin de Lombardstraat wordt genoemd :

Christiaen Pietersz Heckhuysen, nestelbeslager (rijgkoordmaker) in de Lombardstraat en Lijsbeth Jansdr, uitdraagster (opkoopster van gebruikte goederen), zijn vrouw, benoemen elkaar over en weer tot erfgenamen.

Inventarisnummer : 29 - Aktenummer : 42 - Bladzijnummer : 158 - Aktedatum : 18 augustus 1599 - Aktesoort : testament - Notaris : Isaac Dirksz Troost

====

Aeltgen Jansdr van Oudewater, weduwe van Lieven Pietersz Vermeulen, in leven zeepzieder in zeepziederij De Gulden Voet in de Lombardstraat benoemt haar zonen Jan Lievensz Vermeulen en Pieter Lievensz Vermeulen tot erfgenamen.

Inventarisnummer : 20 - Aktenummer : 13 - Bladzijnummer : 40 -

Aktedatum : 24 December 1615 - Aktesoort : testament - Notaris : Jacob Symons

====

Foto boven : de mevrouw met het mutsje steekt de Sint Jacobsstraat over. Zij komt kennelijk uit het Sint Jacobspark. De persoon voor haar staat op het punt de Sint Jacobsbrug over het Stokviswater op te lopen. Wanneer hij rechtdoor loopt, steekt hij eerst de Meent over en loopt dan over de Binnenrotte richting Laurenskerk, Hoogstraat, Bibliotheek, Markthal en Station Blaak. Te linker zijde van de brug, net boven de brugleuning, is het straatnaambordje Lombardkade zichtbaar. Ongeveer ter hoogte van de Sint Jacobsbrug draaide de Rotte de stad binnen en werd Binnenrotte.

Foto onder : Beetje verwarrend ten opzichte van bovenstaande foto, die een noord-zuid-projectie toont, heeft deze foto een zuid-noord-projectie. Men ziet hier het punt waar de Rotte van bovenin de foto de stad in komt. Het water rechts is de Goudsesingel. De molen rechts naast de Rotte is korenmolen De Pomp, daterend van voor 1533, waarnaar het Pompenburg werd vernoemd. Links van de Binnenrotte de Oppert, rechts van de Binnenrotte de Lombardstraat, die na mei 1940 niet meer terugkeerde in het stratenplan van de stad.

Deze laatste foto is een deelopname van de stadskaart van Balthasar Florisz van Berckenrode uit 1626.